© Rootsville.eu

Lakecia Benjamin (US)
tiltle: Phoenix Reimagined
music: Jazz
release date: july 12, 2024
label: Ropeadope
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Lakecia Benjamin

© Rootsville 2024


Het succes van haar meest recente releases, Phoenix uit 2023 en Pursuance: The Coltranes uit 2020, plaatste Benjamin onder de meest gevierde artiesten van de jazz: naast absolute raves in winkels als The New York Times, The Guardian en DownBeat, ontving ze drie Grammy-nominaties voor Phoenix, evenals een NAACP Image Award-nominatie voor Outstanding Jazz Album. En toch blijft de steeds rijzende ster uit Washington Heights in haar kern een improvisator die het best wordt ervaren tijdens haar meeslepende concerten. Elke keer dat ze de muziektent betreedt, neemt ze haar repertoire en haar brede publiek mee naar sublieme nieuwe niveaus. En haar boodschap – van spirituele verheffing, van sociale en politieke bevrijding – reikt nog hoger.

Benjamins nieuwe album, Phoenix Reimagined (Live), concentreert zich op de muziek uit haar veelgeprezen Phoenix-project en voegt drie nieuwe nummers toe. Het werd live in de studio vastgelegd in de Bunker in Brooklyn – een geweldig klinkende ruimte waar iedereen onder de alumni zit, van Brad Mehldau tot Bang on a Can tot de Black Keys. Door de spontane magie van een live LP te combineren met de heldere, kristalheldere audio die alleen een studio van wereldklasse kan leveren, illustreert Phoenix Reimagined de levendige saamhorigheid tussen Benjamin en haar live luisteraars. In het geval van de Bunker-show betekende dat vrijwel iedereen die net zoveel van muziek houdt als zij. De sfeer bracht de saxofonist terug naar haar vroegste jaren in de jamsessiescene van New York: de hitte, de kameraadschap, de concurrentie, de zuurverdiende lessen.

Het publiek maakte kennis met een all-star kwartet Benjamin, samengesteld om het titelnummer op te nemen, met gitarist John Scofield, trompettist Randy Brecker en drummer Jeff “Tain” Watts. De compositie trof Benjamin als een flits van inspiratie de avond voor het optreden. Het is speciaal gemaakt met deze legendarische band in gedachten en behoort tot de meest meeslepende nummers in haar catalogus: een postbop-brander die een klassieke Blue Note-sessie uit de jaren 60 waardig is. Op haar Phoenix-album kon Benjamin samenwerken met enkele van haar grootste heldinnen: Angela Davis, Sonia Sanchez, Patrice Rushen, Dianne Reeves, Georgia Anne Muldrow.


tracks:

  1. Intro - Live (01:11)
  2. Trane - Live (05:48)
  3. Phoenix Reimagined - Live (07:19)
  4. Let Go - Live (04:53)
  5. Mercy - Live (04:42)
  6. Amerikkan Skin Intro - Live (01:23)
  7. Amerikkan Skin - Live (03:23)
  8. Peace is Possible - Live (01:56)
  9. New Mornings - Live (05:12)
  10. My Favorite Things - Live (06:45)